قیمت برنج، یک ماه مانده به ورود برنج محصول امسال به بازار، وارد فاز افزایشی شده و در سطح جدیدی قرار گرفته است. گزارشهای میدانی نشان میدهد که قیمت برنج هاشمی درجه یک در بازار تهران حتی تا ۳۵۰هزار تومان نیز رشد کرده که به گفته فعالان این بازار، نشان دهنده نوعی «کمبود» کالا است.
به گزارش ایران، در حال حاضر مصرف برنج در کشور حدوداً سالانه ۳ میلیون تن است که تقریباً ۲ میلیون تن آن در کشور تولید میشود و مابقی با مکانیزم واردات تأمین میشود. اما در یکی دو سال گذشته و همزمان با برداشت و ورود محصول جدید برنج به بازار، نشانههایی از کمبود و جمعآوری محصولات برنج از سطح فروشگاهها دیده میشود که این موضوع، شائبه دستکاری قیمتها را بیشتر میکند.
افزایش بیش از ۹ درصدی قیمت برنج
بر اساس آمار اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران متوسط قیمت برنج درجه یک ایرانی در اردیبشهت ماه سالجاری نسبت به ماه قبل ۹.۱ درصد افزایش داشته است. همچنین متوسط قیمت برنج خارجی درجه یک نیز نسبت به ماه گذشته در اردیبشهت ماه ۱.۲ درصد افزایش را تجربه کرده است. به طوری که متوسط قیمت یک کیلو برنج ایرانی درجه یک در اردیبشهت سال گذشته ۱۱۶ هزار و ۳۰۰ تومان بوده در حالی که این محصول امسال کیلویی ۱۹۷ هزار و ۱۰۷ تومان در بازار عرضه شده است.
از سوی دیگر برنج خارجی درجه یک در اردیبشهت ماه سال گذشته ۶۱ هزار و ۳۰۶ تومان بوده و همین برنج در اردیبهست ماه سالجاری حدوداً به ۸۲ هزار و ۵۹۲ تومان رسیده است. اما اگر در حال حاضر برای خرید برنج به بازار مراجعه کنید با قیمتی بیش از ۳۰۰هزار تومان برای هر کیلو برنج ایرانی مواجه خواهید شد.
بررسیها نشان میدهد که قیمت تمام شده برنج ایرانی حدوداً ۱۲۳ هزار و ۱۵۳ تومان است و بیشتر شالیکاران محصول خود را در سه مرحله به فروش میرسانند. از همین رو برنجی که در حال حاضر در بازار وجود دارد برای کشاورزان نیست. زیرا آنها محصولات خود را در این ۱۱ ماه به فروش رسانده و شرکتهای وارد کننده و تاجران، برنج فعلی بازار را تأمین میکنند و در حال حاضر با سود بالایی به بازار عرضه میکنند. بنابراین از این افزایش قیمت در بازار برنج کشاورزان سودی نمیبرند.
انحصار بازار برنج قیمت را افزایشی کرد
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی عنوان کرد: سال گذشته سیاست وزارت جهادکشاورزی در راستای حمایت از تولید داخلی به این شکل بود که تولید کنندگان موظف هستند به ازای هر کیلو واردات برنج دو کیلو برنج از تولیدکنندگان داخلی خریداری کنند. از همین رو شرکتهای بزرگ به منظور اینکه واردات آنها لطمه نخورد؛ ۸۰ درصد برنج ایرانی را از کشاورزان خریداری کردند و تنها ۲۰ درصد آن باقی ماند که این میزان نیز تا کنون که ۱۱ ماه از برداشت گذشته به فروش رسیده است. بنابراین برنجی که در حال حاضر در بازار عرضه میشود برای کشاورزان نیست.
رضا کنگری افزود: «شنیدهها حاکی از آن است که کشاورزان برنج خود را با قیمت کیلویی ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان به بنکداران فروختهاند. بررسیها نشان میدهد انحصار موجود در این بازار موجب آشفتگی بازار برنج شده که برای برطرف کردن این مشکل باید در این بازار بین واردکننده، تولیدکننده و توزیع کننده رقابت ایجاد کنیم. زیرا زمانی که کالایی انحصاری میشود قیمت آن در زمان عرضه افزایش مییابد.
وی تأکید کرد: در حال حاضر برنج خارجی با ارز دولتی وارد کشور میشود اما وارد کنندگان از ارائه فاکتور خودداری کرده و این محصول را با قیمتی بالاتر در اختیار بنکداران قرار میدهند و همین امر منجربه آشفتگی در بازار میشود.
کنگری تصریح کرد: «یکی دیگر از مشکلات ما مربوط به ایجاد ممنوعیت در واردات برنج خارجی است که هر سال تیر ماه صورت میگیرد. زیرا این اقدام منجر به بهم ریختن تعادل بازار میشود. چون در چنین شرایطی فروشندگان برنج خارجی قیمتها را افزایش میدهند. به طور مثال در حال حاضر برنج پاکستانی که هیچ عطر و طعمی ندارد با قیمت کیلویی ۱۳۰ هزار تومان در بازار به فروش میرسد.
وی اظهار کرد: تحولات اخیر بینالملل، تأثیری در قیمت برنج نداشته است. زیرا در جلسهای که روز اول جنگ در وزارت صمت برگزار شد، توافق شد تا عرضه این محصول را به صورت وسیع داشته باشیم. بنابراین جنگ تأثیری در قیمت برنج نداشته است و این مشکل تا یک ماه دیگر که محصول جدید برداشت و وارد بازار شود حل خواهد شد.
با فرآیند عرضه در پیش گرفته قیمت برنج کاهشی میشود
سرپرست دفتر بازرگانی داخلی جهاد کشاورزی عنوان کرد: با توجه به شرایط حادث شده در هفته آخر خرداد ماه جاری در کشور وزارت جهاد کشاورزی به منظور تنظیم بازار برنج چند تصمیم مهم اتخاذ کرده است. یکی از این تصمیمات توزیع ۶۰ هزار تن برنج وارداتی از محل ذخایر جهت افزایش عرضه در استانها بوده است. با اینکه، جهادکشاورزی با دو انجمن مرتبط با واردات برنج نیز جلسهای برگزار و مقرر شد کلیه برنجهای در اختیار در شبکه قابل رصد به قیمت مصوب توزیع شود تا کمبودی در این خصوص وجود نداشته باشد؛ همزمان اطلاعات توزیع را با مشخصات کامل واحدهای دریافت کننده و کالای مورد نظر ارائه نمایند. همچنین مقرر شد بازرسان و ناظرین نیز به صورت منظم بازرسیهای خود را انجام داده و در صورت تخلف اصناف (عدم عرضه وعدم رعایت قیمت) به تعزیرات معرفی تا برخورد لازم صورت گیرد.
مجید حسنی مقدم افزود: «از سوی دیگر سخنگوی دولت اعلام کرد امسال محدودیت ۴ ماهه برنج نخواهیم داشت که این تصمیم نیز کمک مؤثری در عرضه مستمر برنج وارداتی جهت جبران کسری تولید داخل خواهد بود.»
وی در خصوص افزایش قیمت برنج در بازار بیان کرد: «با توجه به اینکه برنج و روغن دو کالای فساد ناپذیر هستند در این مدت تقاضا برای خرید آن اندکی بیش از معمول افزایش یافت که تا حدی در برخی مناطق تغییر قیمت را به همراه داشته است.»
حسنی مقدم اظهار کرد: از سوی دیگر جابهجایی جمعیتی در برخی از استانها و تراکم جمعیت در آنها موجب شد برخی از استانها همچون استانهای شمالی کشور با افزایش نسبی قیمت برنج مواجه شوند. از همین رو و به منظور ایجاد تعادل در بازار اقدام به توزیع برنج وارداتی کردیم.
وی تأکید کرد: «با توجه به شرایط فعلی و فرآیند افزایش عرضهای که در پیش گرفتهایم به مرور انشاءالله اینعدم تعادل موردی و منطقهای حل خواهد شد.»
آمار اشتباه برنج را گرا ن کرد
در عین حال عضو انجمن تولیدکنندگان و تأمینکنندگان برنج ایران عنوان کرد: سال گذشته آمار اشتباه از تولید اعلام شد. به گونهای که میزان تولید برنج ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن در نظر گرفته شد، در نتیجه واردات برنج در سطح یک میلون تن باقی ماند. درحالی که میزان تولید کمتر از این بود و این کسری در حال حاضر که موجودی انبارها کاهش یافته خود را نشان میدهد.
تقی جعفریان افزود: «بر اساس اطلاعات منتشر شده در اسفند ماه از سوی مرکز آمار ۴۹۱ هزار هکتار تحت کشت برنج بوده که این به آن معنا است که نهایتاً ۲ میلیون تن تولید در این حوزه وجود داشته است.»
نظرات کاربران