فرارو- اظهارات رئیس سازمان پدافند غیرعامل درباره حمله اسرائیل به ایران و استفاده از پیامرسانها برای ترور فرماندهان حماس و همچنین موضوع گوشیهای هوشمند، با واکنشهای تندی روبرو شد.
به گزارش فرارو، این نخستین بار نیست که صحبتهای سردار غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل جنجال برانگیز میشود. در آخرین مورد، بخشهای مختلفی از صحبتهای او با واکنش روبرو شد. واکنشهای تند کاربران شبکههای مجازی و شخصیتهای شناختهشده به رئیس این سازمان، تا حد زیادی به عملکرد سازمان تحت امر او در حوزه پدافند غیرعامل و خنثیسازی اقدامات دشمن در حیطه ماموریتی آن برمیگردد. او از سال ۱۳۸۹ و به روایتی ۱۳۸۴ ریاست سازمان پدافند غیرعامل را بر عهده دارد. انتصاب رسمی او سال ۱۳۹۴ انجام شد. او از آبان ۱۴۰۳ دستیار مسعود پزشکیان در حوزه پدافند غیرعامل است.
از واتساپ تا هوش مصنوعی
جلالی اظهارات اخیر خود را در گفتگو با خبرگزاری دانشجو مطرح کرد. به طور مشخص این موارد باعث ایجاد جنجال شد. او درباره گوشیهای هوشمند گفت: «دادههای کاربران اغلب روی سرورهایی خارج از کشور ذخیره میشود و سیستمعاملهای اندروید و iOS خارج از کنترل داخلی ما هستند. هر نرمافزاری که نصب میکنید، برای دسترسی به اطلاعات شخصی شما درخواست مجوز میکند؛ از دفترچه تلفن گرفته تا عکسها و موقعیت جغرافیایی. این اطلاعات با تکنولوژیهای پیشرفته دادهکاوی و هوش مصنوعی قابل بهرهبرداری است. برای مسئولین و تیمهای حفاظتی توصیه شده است که از استفاده از گوشیهای هوشمند خودداری کنند یا حداقل استفاده کاملاً کنترلشده داشته باشند تا از نفوذهای احتمالی جلوگیری شود.»
او درباره پیامرسان واتساپ نیز گفت: «پیامرسان واتساپ در مکانیابی و ترور برخی از فرماندهان حماس نقش داشته است. مکانیابی شهید هنیه به همین روش انجام شد، که نشاندهنده استفاده از ابزارهای دیجیتال در شناسایی و هدف قرار دادن شخصیتهای برجسته است.»
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور همچنین به استفاده از هوش مصنوعی در شناسایی صدای فرماندهان اشاره کرد و گفت: «استفاده از هوش مصنوعی برای تشخیص صدا و موقعیت فرماندهان یکی دیگر از روشهایی است که رژیم صهیونیستی بهکار میبرد.»
جلالی در ادامه به حادثه انفجار پیجرها در لبنان اشاره کرد و افزود: «این حادثه شبهه امکانپذیری استفاده از این روشها را حل کرد و نشان داد که رژیم صهیونیستی در وسایل ارتباطی فوریتی دستکاری میکند. بی اعتماد ما به تکنولوژی و سختافزارهای خارجی یک مسئله جدی است. نمونهای از این موضوع را در قطعات برخی از صنایع داخلی مشاهده کردهایم.»
او تصریح کرد: «احتیاط ایجاب میکند که مردم از برخی نرمافزارهای خارجی که خصومت آنها با ایران ثابت شده است، استفاده نکنند. اینستاگرام نیز کاملاً بهعنوان ابزاری برای مأموریتگیری در بخش رسانهای فعالیت میکند.»
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور بر این موضوع تاکید کرد که «از نشت مواد هستهای و آسیب به مردم جلوگیری کردیم، این ناشی از این است که اقدامات از قبل انجام شده بود.»
واکنشها
در این نوبت، یکی از نخستین کسانی که به اظهارات جلالی واکنش نشان داد، دختر شهید سپهبد شادمانی، فرمانده فقید قرارگاه مرکزی خاتمالانبیاء بود. مهدیه شادمانی اولین و شاید صریحترین واکنش به این صحبتها را نشان داد. او در استوری اینستاگرام خود نوشت: «محل استقرار پدرم هرچند ساعت تغییر میکرد. گوشی و وسائل هوشمند همراه نداشت و پروتکل های امنیتی رعایت شده بود اما در طی روزهای فرماندهی ستاد جنگ چندین بار مورد ترور هدفمند رژیم صهیونیستی قرار گرفتند و پس از چند بار ناکامی بالاخره دشمن موفق به شهادت ایشان شد.
ای کاش مسئولین مرتبط اقدام به شناخت علت های دقیق و پیشرفته ردیابی به جای تکیه صرف به نرم افزارهای خارجی کنند. اما مسئلهای که باعث دلگیری و یا تعجب من بعد از شهادت بابا شد دو نکته بود برخی مدعی بودند حتما پدرت موبایل همراه داشته یا اینکه بعد از انتشار خبر شهادت سریع پیام دادن که شما سالمید. این نشون میده که مردم و یا حتی خیلی از مسئولین با شرایط جنگی و نوع کنش یک فرمانده در میدان آشنا نیستند. واقعا یک فرمانده در شرایط جنگی موبایل همراهش داره یا اینکه وسط جنگ میاد خونه برای استراحت که عده ای نگران حال خانواده شدن! پدر من حالت عادی به دلیل مشغله ماموریت خیلی کوتاه حضور داشتن چه برسه به زمان جنگ از همون نیمه شب جمعه که حمله صورت گرفت ما دیگه پدر رو ندیدیم.»
محمد مهاجری، روزنامهنگار اصولگرا نیز نوشت: «جناب آقای جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل. در روزهای سختجنگ، نه از خودتان خبری بود و نه از سازمانتان. حالا که بودن و نبودنتان فرقی نمیکند استعفا بدهید و بروید همانجایی که در این مدت بودید. حالا که امدهاید همه هنرتان خلاصهشده در فحش دادن به واتساپ؟ خسته نباشی برادر.»
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات نیز در واکنشی کوتاه نوشت: «بعید است سرداران و دانشمندان شهید ایران از سکوهای پیام رسان خارجی استفاده کرده باشند. بجای فرافکنی بهتر است به بازنگری در شیوهها و مبانی حفاظت اطلاعات پرداخت.»
ریشه واکنشها چیست؟
واکنشهای تند به صحبتهای جلالی ریشه در مسائلی دارد که طی سالهای گذشته اتفاق افتاده است. از جمله این که منتقدان میگویند رئیس سازمان پدافند غیرعامل در مواقعی که لازم است، در رسانه حاضر نمیشود و سپس با دادههایی نادرست جلوی دوربین میآید. آذر ۱۴۰۲، المیرا شریفی مقدم مجری تلویزیون بعد از وقوع یک حمله سایبری (۱۴۰۲) روی آنتن زنده گفته بود: «سازمان پدافند غیر عامل دقیقا چیکار میکند که همزمان با مردم از هکها مطلع میشود؟ مدیر سازمان پدافند غیرعامل ۱۸ سال است که تغییر نکرده و همیشه تقصیر را به گردن دولتهای قبلی میاندازد!»
این بار نیز حضور جلالی مقابل دوربین تلویزیون، با کنایه یکی از مجریان شبکه افق مواجه شد. سید حسین حسینی مجری شبکه افق به غیبت جلالی در روزهای گذشته کنایه زد و گفت: «خبری از ایشون نبود و این چند روز پیداش شده و در حال توصیه به مردم است که ما گفته بودیم بهتون!»
جلالی در طول سالهای مسئولیت خود اظهاراتی که از نظر رسانهها عجیب بوده، کم نداشته است. بیشتر انتقادها از عملکرد او هم به موضوع حملات گسترده سایبری برمیگردد که هیچ وقت توضیح مشخص و فنی درباره آنها نشد. شاخصترین آنها تا پیش از جنگ اخیر، حملههای سایبری به سیستم سوخترسانی در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ بود. در جریان جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل هم دو بانک سپه و پاسارگاد به دلیل حملههای سایبری زمینگیر شدند و روزها طول کشید تا بخشی از خدمات آنها بتواند به حالت عادی برگردد.
غلامرضا جلالی به خاطر اظهارات دیگری نیز شناخته میشود که دو مورد آنها را مرور میکنیم.
رسانهای دانستن موضوع کرونا در بهمن ۱۳۹۸، در حالی که نشانههای بیماری از اواخر دیماه این سال در شهر قم دیده شده بود. جلالی روز ۲۴ بهمن در گفتگویی تلویزیونی اظهار داشت «هیچ مورد اثبات شدهای مبنی بر ورود [ویروس] کرونا نداشتهایم. به خاطر اینکه تبلیغات جهانی ممکن بود آسیب روانی به ذهن مردم بزند اعلام کردیم وضعیت ما سفید است. هر چه مراکز ما میگویند موردی کشف نکردهایم، درشبکههای اجتماعی میگویند نه کشف کردهاند، میخواهند نگویند! حالا بعضیهایشان میگویند میخواهند بعد از ۲۲ بهمن بگویند. خوب حالا ۲۲ بهمن هم که تمام شد!» پس از برگزاری انتخابات مجلس یازدهم، ورود کرونا به صورت رسمی اعلام شد. سردار جلالی تا سوم اسفند ماه درباره این موضوع صحبتی نکرد. قرارگاه پدافند زیستی یکی از زیرمجموعههای سازمان پدافند غیرعامل است.
انتقاد از سردار جلالی در برنامه تهران ۲۰ – ۱۸ اسفند ۱۳۹۸
جلالی در سال ۱۳۹۷ موضوع جلوگیری از بارورسازی ابرها و برفدزدی را مطرح کرد. او گفت: «تغییرات اقلیمی کشور مشکوک به دخالت خارجیهاست به طوری که مراکز علمی مطالعه کرده و سرنخهایی پیدا کرده که تیمهای مشترکی از ترکیه و اسراییل بر روی حوزه ما کارکردهاند که ابرها را غیرقابل باروری کرده یا برف دزدی میکنند». این موضوع نیز در زمان خود جنجال برانگیز شد به نحوی که رئیس وقت سازمان هواشناسی به آن واکنش نشان داد.
نظرات کاربران