تصاویر؛ پیشروی گرمایش جهانی در آلپ؛ یخچال‌های ۲۰ هزار ساله در حال نابودی

فرارو- چکه… چکه… جریان آرام آب. این صدای آب است که از دل یخچال شل و آب‌شده‌ای در سوئیس به بیرون نشت می‌کند؛ یخچالی که زمین‌شناسان در حال بررسی آن برای ثبت نشانه‌های عقب‌نشینی بیشتر این توده‌های باشکوه یخ در اثر گرمایش جهانی هستند.

به گزارش فرارو، در سال‌های اخیر، یخچال‌شناسانی مانند ماتیاس هوس از مؤسسه فناوری فدرال زوریخ و دیگر دانشمندان، به اقدامات خارق‌العاده‌ای برای حفظ یخچال‌هایی مانند یخچال رود رون متوسل شده‌اند؛ رودخانه‌ای که از همین یخچال سرچشمه می‌گیرد و از سوئیس تا فرانسه امتداد دارد.

یکی از این اقدامات اضطراری، استفاده از ورقه‌های پارچه‌ای عظیم است که مانند پتو روی یخ قرار می‌گیرند تا روند ذوب را کند کنند.

سوئیس، پایتخت یخچال‌های قاره اروپا است و حدود ۱۴۰۰ یخچال طبیعی دارد که منابعی حیاتی از آب آشامیدنی، آبیاری کشاورزی (حتی برای تاکستان‌های فرانسه) و نیروگاه‌های برق‌آبی را تأمین می‌کنند.

اما این تعداد در حال کاهش است. کشور آلپی سوئیس تاکنون تا ۱۰۰۰ یخچال کوچک را از دست داده و یخچال‌های بزرگ‌تر نیز با خطر جدی مواجه‌اند.

 در شرایط عادی، یخچال‌ها در زمستان خود را بازسازی می‌کنند، اما تغییرات اقلیمی این چرخه طبیعی را مختل کرده است.

هوس می‌گوید: همیشه می‌گویم که یخچال‌ها سفیران تغییرات اقلیمی‌اند، چون این پیام را به‌گونه‌ای قابل فهم به جهان منتقل می‌کنند. آن‌ها زیبایند و در خاطرمان از تعطیلات و سفرها جای دارند.

این گستره وسیع از یخ آبی، خاکستری و سفید، با ترک‌ها و شیارهایی پوشیده شده است. هوس و تیم او پدیده‌ای جدید در سوئیس شناسایی کرده‌اند: حفره‌هایی که در زیر سطح یخ به وجود می‌آیند و گاهی آن‌قدر گسترش می‌یابند که یخ بالای آن فرو می‌ریزد.

هوس با استفاده از دستگاه حفاری در یخ سوراخ می‌کند و خرده‌های یخ مانند چشمه‌ای از آب یخ‌زده به بالا پاشیده می‌شوند. این بخشی از روند نصب میله‌ها و پایه‌هایی برای سنجش میزان ذوب یخ است.

وی با بیان اینکه ذوب یخ فقط در سطح اتفاق نمی‌افتد، بلکه در بخش پایینی یخچال‌ها نیز رخ می‌دهد افزود: معمولاً یخچال‌ها به‌دلیل گرمای هوا و تابش آفتاب از بالا ذوب می‌شوند، اما در سال‌های اخیر متوجه شده‌ایم که در برخی نقاط، ذوب شدیدی از پایین نیز وجود دارد. اگر درون یخ کانال‌هایی باشد که هوا در آن‌ها گردش کند، این می‌تواند باعث ایجاد حفره‌های بزرگی زیر یخ شود.

۲۰ هزار سال پیش، آلپ با لایه‌های یخی پوشیده بود، اما حالا دیگر نه. کارشناسان هشدار داده‌اند که تا پایان قرن حاضر، حدود دو سوم یخچال‌های طبیعی جهان از بین خواهند رفت. هوس می‌گوید تنها راه نجات آن‌ها در دست انسان‌هاست.

 

منبع

مطالب پیشنهادی

اشتراک‌گذاری این مطلب:

نظرات کاربران

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *